U bent hier

‘Het dak ging eraf, letterlijk’

Interview met John Voorhorst (huurder bij woningcorporatie De Marken). Bekijk ook de nieuwe longread over duurzaamheid op de woningmarkt.

‘Bij een straffe oostenwind blies de kou dwars door de vitrages de kamer in. En kijk eens hoe we er nu bijzitten. Het is schitterend mooi geworden. Én we zijn er financieel op vooruitgegaan.’

John Voorhorst behoort tot de bewoners van het eerste uur in het dorp Schalkhaar, dat tegenwoordig onderdeel is van de gemeente Deventer. Samen met zijn vrouw Henriette woont hij alweer 45 jaar in zijn jaren zestigwoning. Sanering en verduurzaming werden gaandeweg de jaren hard nodig. De eternit-platen aan de voorkant en achterkant van het huis moesten in het kader van de asbestsaneringswet sowieso worden verwijderd. Op de niet geïsoleerde zolder was het zomers zo warm dat de daar opgeslagen kerstkaarsen kromtrokken. In de winter vroor het er. ‘Je moest echt een dringende reden hebben om die zolder op te gaan.’ De tocht bij de ramen en de vloer deed ernstig afbreuk aan het wooncomfort.

Hoofdbrekens

In 2015 legde De Marken aan de huurders het plan voor om sanering, renovatie en verduurzaming van de woningen te combineren. ‘Aanvankelijk was er enige scepsis bij de bewoners, vooral de oudere’, vertelt John, zelf onlangs 78 geworden. ‘Als je er al veertig jaar woont en rond de tachtig bent, dan is zo’n renovatie een gebeurtenis waar je tegenop ziet. Helemaal als het dak er – letterlijk – af moet.’

Het dak moest eraf om het asbest te verwijderen en het dak te isoleren. Daartoe moesten de zolders ontruimd worden, wat senioren, die al nooit meer op zolder kwamen, de nodige hoofdbrekens opleverde. De buurtvrijwilligers van Schalkhaar sprongen in en er werden werkploegen gevormd om de zolders leeg te krijgen. Met zieke bewoners werd extra rekening gehouden. Alle buitenmuren, het dak en de vloeren werden voorzien van isolatiematerialen; de houten kozijnen werden vervangen door kunststof en dubbel glas.    

John: ‘De hele operatie duurde zes weken. We konden tijdens de verbouwing in de eigen woning blijven wonen. Dat was ook prettig. En ging er iets mis, dan kon je De Marken bellen en sprong de directeur direct in om het probleem op te lossen.’

Met je tijd mee

John is al met al zeer tevreden over de hele renovatie. ‘Iedereen is enthousiast. Kijk om je heen: het is schitterend mooi geworden. Bovendien: de huur is dan wel met 25 euro per maand omhooggegaan, de energierekening is met gemiddeld 40 euro per maand gedaald. Dat betekent een besparing op je woonkosten van een kleine 200 euro per jaar’, zegt John, die 498 euro per maand aan huur betaalt.  

Bij de renovatie is ook rekening gehouden met de mogelijkheid in een later stadium zonnepanelen te plaatsen. John: ‘Daar ben ik ook een voorstander van. Ik vind: je moet met je tijd mee.’

Meer verhalen lezen over een duurzamere woningmarkt? Lees dan ook de nieuwe longread.